Lokális zsírbontás – igaz vagy sem?

Röviden a válasz nem, és igen. Mindjárt leírjuk, hogy miért.

Mindannyian mások vagyunk, így alkatilag is más testrészekre hízunk. Ugyanakkor általában éppen ezek azok a zsírdepók, amik kitartóan rajtunk ragadnak a leghatékonyabb diéták során is. Biztosan Te is gondolkoztál már azon, hogy mégis hogyan lehet megszabadulni ezektől a zsírraktáraktól.

Mostanában sokszor hallani, hogy nem létezik helyi zsírbontás. De vajon ez tényleg így van? Nézzük meg közelebbről!

lady_doodles_by_chopstuff-d6w6upc.jpg

Miért ilyen nehéz megszabadulni ezektől a makacs zsírpárnáktól?

Aki valaha diétába fogott, már biztosan észrevette, hogy a makacs zsírpárnák a végsőkig kitartanak bizonyos testrészeken. Bezzeg, ahonnan nem feltétlen kellene, onnan gyorsabban olvadnak a kilók.

Ennek elsősorban két oka van. A zsírsejtekben tárolt energia felszabadításáért a véráramban található katekolaminnak nevezett vegyületek felelősek. Ezek a vegyületek a zsírsejteken található alpha-2 és beta-2 receptorhoz kapcsolódva fejtik ki hatásukat.

 A makacs zsírt őrző területek, több alpha-2 receptorral rendelkező zsírsejtet tartalmaznak, amelyek nehezebben mozgósíthatók a katekolaminok által, mint a többségében beta-2 receptorral rendelkező zsírsejtek.

A másik ok pedig a vérkeringés. Alapvetően ezeken a területeken, mint pl. a comb belső része, vagy a hátunk alsó szakasza nem olyan a vérkeringés, mint a könnyebben lefogyó területeken. A kevesebb vér miatt így kevesebb katekolamin éri el ezeket a területeket, hogy zsírt mozgósítson innen.

shutterstock175698314.jpg

 

Ebből adódóan mégis létezik a lokális lipolízis?

Egyrészt, azáltal, hogy a kényes területekre végzünk célzott edzést, tónusosabbá válhat a terület. Hiszen az izom felülete simább, feszesebb, mint a löttyedt zsírpárnáké.

Másrészt, a legutóbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy az aktív, rendszeresen igénybe vett izmok körüli zsírpárnáktól hatékonyabban szabadulunk meg, mint az inaktívabb izmok körüli feleslegtől. Ugyanis az aktív izommunka serkenti az érintett régió vérkeringését, ami hozzájárul a zsírsejtek mozgósításához.

Tehát, ilyen értelemben mégiscsak létezik helyi lipolízis, még akkor is, ha a folyamat voltaképp közvetett. 

11-non-stop-exercise-motivation-tips.jpg

De nem lehet letornázni a testzsírt csak egy bizonyos testrészt célozva 

Sajnos, önmagában azért, mert naponta több száz felülést elvégzel heteken át, még nem lesz kockahasad. A felüléssel kalóriát égetsz, és növelni tudod a hasizmaidat, de csupán ettől még nem indul be a pocak-lipolízis.

Megcsinálhatod a világ összes crunch-át, ha nem csökkented a napi kalóriabeviteled, és ezáltal a testzsírszázalékod, akkor a hasadról sem fog lemenni a felesleg. Ez pedig már sokkal inkább egy megfelelő diéta kérdése, mint csupán az edzésé.

Sőt, van, amikor a lokális edzés még hizlal is

Itt jön az ironikus része a történetnek. Megfelelő diéta hiányában, ha a sörhas alatt elkezd nőni az izom, vagyis bekövetkezik az izom-hipertrófia, akkor a hasad még nagyobb is lehet, mint a felülések előtt volt.

Sajnos pontosan ugyanez történik a nők csípőjével, combjával is, ha elegendő kalóriadeficit nélkül csak az edzéssel próbálják csökkenteni a zsírpárnákat.

victor-freitas-522935-unsplash.jpg

 

Amikor a súlyzós edzéstől valóban nagydarabok leszünk

Valószínűleg innen jön a legendás mondás: az súlyzós edzéstől nagyok és vaskosak leszünk. Hogy ezt el tudjuk kerülni, sajnos nincs más hátra, mint a testzsírt csökkenteni, így elkerülhető a „túl izmos kinézet”.

 

Tehát mit tegyünk, hogy mégis megszabaduljunk a makacs zsírpárnáktól?

Ebből adódóan azt mondhatjuk, hogy van értelme azért felülést végezni, hogy a végén mégiscsak kockahasunk legyen. De ehhez azonban megfelelő edzéstervre, és jól összeállított étrendre van szükség, ami teljes értékű, de számol az energiadeficittel, ami a fogyáshoz elengedhetetlen. 

Ha a lokális erősítő edzést kiegészítjük megfelelő kardio-edzéssel, és egy jól működő, fenntartható diétával, hatékonyan tudjuk mozgósítani a zsírdepóinkat is.